三叔銀河機械人‧之二


自上次 Samsung Galaxy 怨言分拆的一點 Review…

=========================灰燼的分隔線=========================

講一下三叔同步軟件既7事

  • UI 外表好靚, 但係用 performance 換返黎既! 唔該套 library 唔惦就唔好玩呢家野啦.
  • 出個 drive browsing list 都要成十來秒…CLS.
  • 過相個 part 有得做 batch resize. 但係低能到不行. e.g. 揀 800×600, 結果係直度既相強行拉闊晒!
  • 白痴到極 #angry3
  • 話有得用藍牙連接又係呃_人, 隻電話本身都唔受駁, 簡直誤導人
  • 轉戲個度好, build in convertor叫方便
  • 其他功能睇到想做一站式處理, 但係操作反應好慢, 無心機搞(我只係要同步….同步呀!!!)

如果知部機配套係甘6+1, 真係唔貪個 display 同相機.
家陣好似貪果盆中計 feel, 好想囉返去加錢換 Hero 算 -___-

關於 Android 的不滿

  • IP跟AP/hotspot 的設定分開, 呢個又係不明所以既設計. iPhone 係 set once and forget, Android 重要人去到邊就手動改一次 ip config. 做成自動 profile 真係甘難? Windows都 _ 左十幾年重係甘, 點解新出世既 android 又係甘架? 重有 VPN 去鬼左邊呢? 甘都要靠 3rd party 搭救??
  • 辨別曾連接過及自動連接 Wifi AP 既能力, 同 iPhone 比有如低能同常人之別. Android 係 Wifi 連線中如因故斷線, 或進入待機模式後, 絕不要期望短時間內能自動重接, 定要人手干預, 重新開關 Wifi 先有望. 係, 唔係<得>, 係<有望(可能)>…有時佢會見到曾連接過既 AP, list 住 remembered 但係又唔連過去, 大佬真係蠢到要 click 佢先識駁.  相比 iPhone , 好多呢 d 濕濕碎碎野都識自動波, 減少用家因煩鎖設定而感到煩厭. (我就因為 Android 甘戇居而好煩厭)
  • Virtual Keyboard 7 到無朋友.  自動糾正功能被動又不準確; 鍵盤每個掣 Size 已經細 (Android 機 Display size 細過 iPhone…), 對按掣感應亦相當差, 連低能的糾錯能力, 手大如我痛不欲生, 打字簡即係受罪, 浪費生命一樣.

    p.s. 幸好有比得上 iphone 的 Better Keyboard 及 AnysoftKeyboard代替.前者同 iphone 既打字感幾乎無分別, 後者則只係差少少. 然而前者本地無法從 Market 下載, 假如嫌煩用後者就好.

  • 打電話個版面反應唔爽, 似乎無推到最高priority執行, 呢個唔知邊個既錯.
    一部 Smartphone 搞甘多花臣得黎, 都唔好忘記電話本質, 係要打得出收得到先得架. 打電話按個掣都要等一陣, 簡直係倒退.
  • 唔知個 OS 既 Priority 點分, 由打電話到 back to home 都好窒…唉. 對系統架構有認識既人, 都知 System vital/critical 既 service/app 會被派予更高重要性, 以免一般程式發癲, overload 及非法執行時奪走系統的基磋運行力而引致系統癱瘓(即無晒反應, 頻臨崩潰). 難得係 Android 同 iPhone OSX 亦係同父異母血統 (前者似係 Linux based, 後者 BSD Unix based), 表現可差甘鬼多. Google 開發同微調上真係要再加 200%-300% 勁先得. 相比佢地其他 Web App., Android 可謂最渣最唔成熟.

其實好多功能同操作經歷, 都係被 iPhone 的方便同體貼性寵壞.
iphone 出左甘耐亦多用戶認同其操作方式, 設計上自有其過人之處. 後來者唔比佢好, 或者以佢作起跑點競爭, 真係好難理解. 或者部份開發者完全不認同 apple 的心思吧…

廣告
  1. No trackbacks yet.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: